02 februarie 2014

Muzeul etnografic din Marginea



Lângă atelierele de olărit ale familiei Pogovăţ este muzeul etnografic din Marginea amenajat într-o casă veche de peste 100 de ani împodobită cu lucrurile cele mai de preţ din viaţa ţăranului de la munte: cojoace, pieptare, laicere viu colorate.

De vină sunt turiştii ce soseau la atelierele de olărit ale familiei Pogovăţ  atraşii fiind de ceramica de Marginea dar şi de creaţiile populare bucoveniene.

Astfel, de-a lungul timpului, în această casă s-au strâns costumele populare din Bucovina, cu precădere din zona Rădăuti, costume populare folosite de locuitorii din zonă la cele mai importante evenimente din viata satului.

Se remarcă scoarţele, laicerele şi grindăraşele cu motive geometrice şi colorit de natură vegetală în general. Costumele populare ilustreaza toate tipurile de haine tradiţionale purtate de locuitorii acestor aşezări. 

Dar mai cu seamă, în zona Rădăuţi domină meştesugul cojocăritului reprezentat prin cele câteva tipuri de haine de blană (cojocel, pieptar, pieptar cu poale) cu o ornamentaţie bogată ce le subliniază croiala, într-un colorit viu cu motive vegetale.


Pe lângă haine în cadrul muzeului etnografic din Marginea mai pot fi admirate şi obiecte de ceramică, ţesături, împletituri, coşuri de nuiele, coliere din mărgele, ouă încondeiate, ouă cu mărgele.

Dar cum totul este lucrat manual în această zonă din muzeu nu puteau lipsi nici covoarele de lână, confecţionate manual de mâinile iscusite ale femeilor din sat.  


Articol publicat si in revista "Vacante la Tara" Nr. 65, Anul 6, Mai 2009, pag 20      

Niciun comentariu: